Zimowa przerwa już dawno za nami. Warto, jednak przypomnieć sobie, co robiły dzieci w czasie ostatniego tygodnia Skrzydlatych ferii.
Podczas drugiego tygodnia, uczestnicy mieli okazję poznać „Lublin od kuchni”. Przez cały tydzień zwiedzaliśmy zakamarki naszego miasta niedostępne w codziennym życiu.
I tak w poniedziałek mieliśmy okazję odwiedzić Telewizję Lublin, gdzie dokładnie zwiedziliśmy studia filmowe, dowiedzieliśmy się w, jaki sposób jest zapowiadana pogoda i jak dużo pracy trzeba włożyć w powstanie programu telewizyjnego.
Tego dnia mieliśmy także możliwość zwiedzenia Radia eR. Dzieci dowiedziały się, jak długą drogę musi przejść jakiś temat, by trafił na antenę radia. Mieliśmy także niepowtarzalną okazję pojawić się na żywo podczas audycji.
Wtorek był dniem kulinarnym. Dzięki uprzejmości restauracji Giuseppe mieliśmy okazję zobaczyć w jaki sposób powstaje pizza dowiedzieliśmy się także o jej historii. Każdy z nas mógł także zrobić własną bułeczkę. Na zakończenie wizyty w restauracji zostaliśmy poczęstowani przepyszną pizzą. Po powrocie do szkoły wspólnie przygotowaliśmy kisiel oraz robiliśmy miski z papieru.
Środa była dniem mundurowym. Odwiedziliśmy Straż Pożarną poznając tajniki pracy strażaka. Każdy miał okazję wejść do wozu i sprawdzić jak powinien być wyposażony. Dodatkowo mieliśmy okazję zobaczyć jak należy ubrać się do akcji ratowniczej. Po obiedzie mieliśmy czas na wspólne wykonanie podwieczorkowej sałatki owocowej 😉
W czwartek wybraliśmy się do teatru, im. H.CH. Andersena na przedstawienie pt. „Śpiąca królewna”. Po spektaklu spotkaliśmy się z aktorem, który zdradził nam jak zachowywać się na scenie.
W tym dniu zostały także przeprowadzone doświadczenia. Wspólnie sprawdzaliśmy jakie kolory można uzyskać wykorzystując czerwoną kapustę.
W ostatnim dniu półkolonii zwiedziliśmy kino od kuchni dowiedzieliśmy się w, jaki sposób zostaje wyświetlany film dziś, a jak było kiedyś. Po lekcji w kinie obejrzeliśmy nową bajkę „Zambezja”