Podczas II tygodnia naszego Zimowiska (24 -28 stycznia 2011) “podróżowaliśmy” przez różne kraje i poznawaliśmy ich kulturę, zwyczaje oraz narodowe potrawy i smaki. W czasie trwania “Klubu Smakosza” nie zabrakło czasu na codzienną artystyczną twórczość dzieci, wspólne gry i zabawy.
PONIEDZIAŁEK “DZIEŃ SŁODKOŚCI”
Pierwszego dnia dowiedzieliśmy się jak powstaje czekolada? Spotkaliśmy się z p. Piotrem Huszczem, szefem kuchni, który zaprezentował sztukę rzeźbienia w owocach. Następnie wykonywaliśmy ozdoby z czekolady i pralinki. Przygotowaliśmy i skosztowaliśmy fondue z czekolady i owoców. Pycha!!!
WTOREK “DZIEŃ JAPOŃSKI”
Tego dnia udaliśmy się do Kraju Kwitnącej Wiśni. Poznawaliśmy różne tradycje, zwyczaje i święta w Japonii. Wspólnie robiliśmy sałatkę z ryżu, kurczaka i warzyw, czapkę samuraja z origami i gałęzie obsypane kwiatem wiśni.
ŚRODA “DZIEŃ WŁOSKI”
Dzięki zaproszeniu p. Darka Klimka do Restauracji “Giuseppe” mogliśmy poznać tajne receptury przygotowania pizzy. Niesamowitym przewodnikiem był p. Artur, który oprowadzał nas i opowiadał o pracy w restauracji. “Arturze, Arturze dziękujemy”. Samodzielnie wykonana przez dzieci pizza smakowała wyśmienicie. Ten dzień na długo pozostanie w naszych wspomnieniach.
CZWARTEK “DZIEŃ AMERYKAŃSKI”
Tym razem odwiedziliśmy Dziki Zachód. Poznaliśmy tradycje i zwyczaje Indian, odbyliśmy odkrywczą wyprawę Krzysztofa Kolumba i posmakowaliśmy kuchni w kraju Myszki Miki. Tego dnia wspólnie przygotowaliśmy i z wielkim apetytem zjedliśmy samodzielnie zrobione hamburgery. Po południu mieliśmy seans filmowy połączony z jedzeniem popcornu. Po prostu Ameryka.
PIĄTEK “DZIEŃ POLSKI”
Dzięki zaproszeniu państwa Moniki i Karola Krzyszczak pojechaliśmy do piekarni “Pola” w Stasinie. Oprowadzała nas Babcia Paulinki, która w bardzo ciekawy sposób opowiadała historię chleba “od ziarenka do bochenka”, etapy pieczenia oraz wyjaśniała działanie pieca chlebowego. Na dzieci czekało przygotowane ciasto, z którego powstawały bułeczki, rogale i rzeźby. Uczestnicy zajęć wszystkie swoje wypieczone pyszności zabrali ze sobą. SERDECZNIE DZIĘKUJEMY