Ferie zimowe – Klub Smakosza

13 lutego 2011 | | Napisz komentarz czytaj dalej

Podczas II tygodnia naszego Zimowiska (24 -28 stycznia 2011) „podróżowaliśmy” przez różne kraje i poznawaliśmy ich kulturę, zwyczaje oraz narodowe potrawy i smaki. W czasie trwania „Klubu Smakosza” nie zabrakło czasu na codzienną artystyczną twórczość dzieci, wspólne gry i zabawy.

PONIEDZIAŁEK  „DZIEŃ SŁODKOŚCI”

Pierwszego dnia dowiedzieliśmy się jak powstaje czekolada? Spotkaliśmy się z p. Piotrem Huszczem, szefem kuchni, który zaprezentował sztukę rzeźbienia w owocach. Następnie wykonywaliśmy ozdoby z czekolady i pralinki. Przygotowaliśmy i skosztowaliśmy fondue z czekolady i owoców. Pycha!!!

WTOREK  „DZIEŃ JAPOŃSKI”

Tego dnia udaliśmy się do Kraju Kwitnącej Wiśni. Poznawaliśmy różne tradycje, zwyczaje i święta w Japonii. Wspólnie robiliśmy sałatkę z ryżu, kurczaka i warzyw, czapkę samuraja z origami i gałęzie obsypane kwiatem wiśni.

ŚRODA „DZIEŃ WŁOSKI”

Dzięki zaproszeniu p. Darka Klimka do Restauracji Giuseppe” mogliśmy poznać tajne receptury przygotowania pizzy. Niesamowitym przewodnikiem był p. Artur, który oprowadzał nas i opowiadał o pracy w restauracji. „Arturze, Arturze dziękujemy”. Samodzielnie wykonana przez dzieci pizza smakowała wyśmienicie. Ten dzień na długo pozostanie w naszych wspomnieniach.

CZWARTEK „DZIEŃ AMERYKAŃSKI”

Tym razem odwiedziliśmy Dziki Zachód. Poznaliśmy tradycje i zwyczaje Indian, odbyliśmy odkrywczą wyprawę Krzysztofa Kolumba i posmakowaliśmy kuchni w kraju Myszki Miki. Tego dnia wspólnie przygotowaliśmy i z wielkim apetytem zjedliśmy samodzielnie zrobione hamburgery. Po południu mieliśmy seans filmowy połączony z jedzeniem popcornu. Po prostu Ameryka.

PIĄTEK „DZIEŃ POLSKI”

Dzięki zaproszeniu państwa Moniki i Karola Krzyszczak pojechaliśmy do piekarni „Pola” w Stasinie. Oprowadzała nas Babcia Paulinki, która w bardzo ciekawy sposób opowiadała historię chleba „od ziarenka do bochenka”, etapy pieczenia oraz wyjaśniała działanie pieca chlebowego. Na dzieci czekało przygotowane ciasto, z którego powstawały bułeczki, rogale i rzeźby. Uczestnicy zajęć wszystkie swoje wypieczone pyszności zabrali ze sobą. SERDECZNIE DZIĘKUJEMY

Tagi: , , ,

Kategoria: Aktualności, wakacje i ferie

Facebook

Przeczytaj poprzedni wpis:
Rozpoczęcie roku szkolnego

ROZPOCZĘCIE ROKU SZKOLNEGO 2018/2019 W NIEPUBLICZNEJ SZKOLE PODSTAWOWEJ "SKRZYDŁA" PONIEDZIAŁEK 3 WRZEŚNIA 2018 R.

Zamknij